Dermatolog Dr. Emin Gündüz

Saç ve Tırnak Hastalıkları

Uzm. Dr. Emin Gündüz

Saç ve Tırnak Hastalıkları

Saç hastalıkları (saç derisi hastalıkları) nelerdir denildiğinde, geniş bir aralıktaki pek çok sorun ve hastalık sıralanabilir. Çünkü saç derisi hastalıkları metabolik ya da ciltle ilgili pek çok hastalığın habercisi olabilmektedir. Ayrıca saç derisindeki sorunlar kişinin hayat kalitesini, dış görünüşünü önemli derecede etkileyebilir. Bu da psikolojik ve sosyal açıdan kişiyi olumsuz etkilemektedir. Saç hastalıkları (saç derisi hastalıkları) nelerdir sorusuna cevap arayan kişilerin karşısına pek çok seçenek çıkmaktadır. Çok fazla nedene bağlı olabilen bu hastalıkların belirtileri de kişinin metabolizmasına ve hastalık öncesindeki sağlık durumuna göre değişiklik gösterir. Bu nedenle saç hastalıkları bir dermatologla görüşülerek tespit ve tedavi edilmelidir.

Saç Derisi Hastalıkları Nelerdir?

Saç derisinde oluşabilen saçkırandan egzamasedef gibi hastalıklara kadar pek çok sorun mevcuttur. Bunlardan bazıları direkt saçı etkileyen sorunlardır, bazıları ise vücuttaki başka hastalık ve sorunların göstergesi olarak ortaya çıkar. Sorunun kalıcı olarak çözümü için nedenin tam olarak belirlenmesi büyük önem taşır. Çünkü ev ortamında uygulanabilecek çeşitli yöntemlerle belirtiler ortadan kalkabilse de hastalığın tam iyileşme göstermesi için genellikle medikal bir tedavi gereklidir. Saçlar fiziksel görünüşü oldukça önemli şekilde etkilemektedir. Bu nedenle saç derisindeki hastalıklar da kişiyi ciddi bir yakınmaya neden olmasa bile oldukça önemli şekilde etkiler. Bu nedenle kişiler saç derisi sorunlarına hızlı biçimde çözüm aramaktadır.

Saç Derisi Hastalıkları Belirtileri

Saç derisi hastalıklarının en sık belirtileri ve bu belirtilere neden olabilen hastalıklar şu şekildedir; Kaşıntı: En sık görülen saç problemlerindendir. Pek çok hastalığın belirtisi olabilir. Saç hastalıkları (saç derisi hastalıkları) nelerdir denildiğinde akla ilk olarak seboreik dermatit gelmektedir. Bu deri hastalığı farklı nedenlerle ortaya çıkar, saçlı deride kaşıntı ve yangı gibi belirtiler gösterir. Seboreik dermatite neden olan etkenler arasında şunlar sık görülmektedir;
  • Stresli yaşam tarzı
  • Çevre ve mevsim değişiklikleri
  • Hormonal dengenin değişimi veya bozulması ve
  • Saçlı deri mukozasındaki değişiklikler.
  • Diğer saç kaşıntısı nedenleri arasında sedef hastalığı, mantar ve bakteri enfeksiyonları, kullanılan kozmetik ürünlerden kaynaklı alerjik egzamalar, zona ve şeker hastalığı gibi sorunlar bulunur. Ayrıca psikolojik sorunlar da saçlı deride kaşıntıyla belirti gösterebilir. Saç Dökülmesi: Saç dökülmesi oldukça normal bir süreçtir. Saçlar belirli periyotlarla dökülür ve yeniden çıkar, bu sayede sürekli bir yenilenme söz konusudur. Ancak bu dökülmelerin normalde fazla olması, dökülen saçların yerine yenilerinin gelmemesi, dökülmenin belirli bir bölgeyi tamamen kelleştirecek biçimde görülmesi sorun olarak kabul edilir. Alopesi olarak da bilinen dökülmeler, kalıcı ya da dönemsel olarak görülebilmektedir. Nedenleri arasında çeşitli hastalıklar ve kullanılan ilaçların yan etkisi olabilir. Androgenetik alopesi olarak bilinen erkek tipi saç dökülmesi, genetik yatkınlıkla ortaya çıkar. Kadınlarda görüldüğünde akla hormonal sorunlar gelmelidir. Saçkıran saç dökülmesinin yaygın nedenlerinden birisidir. Günümüzde otoimmün bir hastalık olarak yorumlanmaktadır. Bu doğrultuda, saçkıranda kişinin savunma hücreleri kendi kıl köklerine saldırır ve saçlı deride genellikle yama şeklinde dökülmeler ortaya çıkar.  Saçkıran görülen kişilerde atopik egzama, tiroid hastalığı, vitiligo, lupus eritematozis gibi hastalıklarla sıkça karşılaşılır. Ayrıca genetik yatkınlığın da hastalıkta etkisi olduğu düşünülmektedir. Saç Derisinde Kabuklanma, Yara: Bu sorun, oldukça sık ve farklı nedenlerle görülmektedir. Özellikle kabuklanma, çevresel, mevsime bağlı nedenlerle ve kozmetik kullanımı sonrası ortaya çıkabilmektedir. Kaşıntı, yanma gibi farklı belirtilerle birlikte görülebilmektedir. Saçın nemli kalmasıyla oluşan kepeklenme gibi basit bir nedenle ya da sedef, egzama, zona gibi hastalıkların belirtisi olarak görülebilmektedir. Saç Derisinde Batma, Yanma ve Ağrı: Saçlar sinir hücresi barındırmaz, ancak saçların köklerinde çok sayıda sinir hücresi vardır. Bu nedenle saç diplerinde çeşitli hastalıklara bağlı ağrı, yanma, batma gibi şikayetler görülebilmektedir. Bu şikayetlere genel olarak “saç nezlesi” denilmektedir. Saç nezlesi genellikle;
  • Saçların çok sıkı toplanması,
  • Islak saçlarla uzun süre kalmak,
  • Saç derisine temas eden çeşitli kozmetik ve diğer kimyasallar,
  • Saçın çok fazla ısıl işleme maruz kalması,
  • Saç ve saç derisi temizliğine gereken özenin gösterilmemesi gibi yüzeysel nedenlerle ortaya çıkar.
  • Saç nezlesi şikâyeti olan kişiler olası nedenleri ortadan kaldırdığında genellikle şikayetleri yok olmaktadır. Saçlı deride kaşıntı, batma, yanma gibi sorunlar yaşayan ve Saç hastalıkları (saç derisi hastalıkları) nelerdir sorusuna cevap arayanların bir dermatologla şikayetlerini görüşmeleri oldukça önemlidir. Çünkü saç derisindeki hastalıklar pek çok farklı nedene bağlı olabilir ve bu sorunlar kişinin estetiğini ve psikolojisini olumsuz şekilde etkileyebilir. Dermatoloji uzmanı Melek Nagehan Saniç’e başvurarak, saç derisi hastalıklarının tanı ve tedavisinde profesyonel bir destek alabilirsiniz.

    Yardıma mı ihtiyacınız var ? Bizlerle iletişime geçin.

    Uzm. Dr. Emin Gündüz Kliniği ile iletişime geçebilir. Hizmetlerimiz ve bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.

    Hemen Ara
    × Whatsapp